2015-05-05

Deputatul Cornel Comșa solicită ministrului Finanțelor revizuirea actului normativ care impozitează bacșișul

Deputatul Cornel Comșa solicită ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, revizuirea legii care impozitează bacșișul.

Stimate Domnule Ministru,

Concretizarea măsurii care prevede fiscalizarea bacșișului – sub forma unui act normativ, dincolo de intenția onorabilă și imperioasă de reducere a evaziunii fiscale, prezintă, în momentul de față, neajunsuri serioase. Mă refer, în acest sens, la faptul că nici după publicarea OUG nr. 8/2015 în Monitorul Oficial, aspectele legate de implementarea și fezabilitatea acestor măsuri nu sunt deloc clare, unele dintre acestea lipsind cu desăvârșire.

În cele ce urmează, doresc să sesizez câteva dintre problemele pe care le poate crea fiscalizarea bacșișului, așa cum este ea reglementată la ora actuală:

În primul rând, prevederile legate de impozitare nu sunt incluse în OUG nr. 8/2015, așa cum au fost ele amintite în cadrul declarațiilor de presă susținute după aprobarea proiectului de act normativ. OUG nr. 8/2015 nu specifică felul în care bacșișul primit se va impozita conform declarațiilor, astfel: impozitare ca profit al operatorului economic cu 16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor – dacă bacșișul nu se împarte la angajați, și, respectiv, impozitarea la nivelul angajatului cu 16%, impozit pe venit din alte surse, prin reținere la sursă – dacă bacșișul se împarte la angajați.

În al doilea rând, OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, actul în care sunt introduse măsurile pentru fiscalizarea bacşişului, stabileşte că angajații vor fi obligaţi să prezinte, la solicitarea organelor de control, sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru.

Cei care refuză să prezinte aceste sume de bani vor fi amendaţi cu 1.250 de lei, începând din 8 mai. În acest sens, măsura specificată se află într-o poziție precară, dat fiind faptul că nu este fezabil felul în care un angajat poate fi obligat să prezinte banii pe care îi deține asupra sa (sub amenințarea amenzii, poate?). În plus, conform noului Cod de procedură penală (art. 165), percheziţiile corporale se efectuează de către organele judiciare sau orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice, în cazul în care există o suspiciune rezonabilă că, prin efectuarea unei percheziţii corporale, vor fi descoperite urme ale infracţiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului.

În al treilea rând, se ridică problema registrului de bani personali. Astfel, la începutul programului de lucru, angajații trebuie să declare sumele de bani pe care le dețin asupra lor, urmând ca, în cazul unui control, sumele de bani deținute de către angajați să fie comparate cu cele delcarate în registrul cu bani personali, tot ceea ce este în plus fiind considerat bacșiș neimpozitat. Făcând abstracție de faptul că firmele vor fi nevoite să gestioneze zilnic registrul în cauză, măsura prevăzută ridică cel puțin o problemă de ordin adminstrativ: instituirea unei noi proceduri birocratice are ca principal efect îngreunarea activității, în special în cazul operatorilor economici cu un număr foarte mare de angajați – cum este, spre exemplu, cazul hipermarket-urilor.

Nu în ultimul rând, prevederea referitoare la eliberarea a două bonuri fiscale are, la rândul ei, neajunsuri. Pe de o parte, activitatea comercianților poate deveni vizibil încetinită, și, pe de altă parte, clienții se pot simți agasați din rațiuni care vizează timpul personal.

În acest context, domnule ministru, solicit respectuos revizuirea actului normativ menit să concretizeze fiscalizarea bacșișului în așa fel încât punerea în practică a acestei măsuri să devină una clară și fezabilă, fără să mai lase loc de interpretări sau să ridice semne de întrebare. Este de neconceput ca din cadrul ordonanței de urgență amintite să lipsească cotele de impozitare – un aspect esențial în ceea ce privește problema menționată – , atâta vreme cât ne dorim rezultate concrete și pe termen lung, de la o astfel de măsură.

Domnule ministru, solicit, în scris, un răspuns din partea dumneavoastră în ceea ce privește sesizările din prezenta interpelare, precum și poziția dumneavoastră referitoare la modul în care această măsură urmează să fie aplicată în viitorul apropiat.

Cu deosebit respect,

Deputat

Cornel-George Comșa